Verhoog je efficiëntie door gebruik van EDI
Klinkt het elektronisch uitwisselen van data tussen jou en andere ondernemingen als muziek in je oren? Gedaan met oneindige Excel tabellen. Met EDI verminder je het risico op fouten en focussen je werknemers zich op de kern van je zaak. Hoe dat een impact heeft op je kosten, lees je hieronder.
Wat is EDI?
EDI of Electronic Data Interchange is een technologie voor het uitwisselen van zakelijke gegevens tussen verschillende informatiesystemen van bedrijven. Via een standaard elektronisch formaat integreert EDI specifieke softwaresystemen om data te delen tussen klanten, leveranciers en partners. De meest voorkomende systemen zijn Navision, SAP, AX en LISA, al is integratie met andere systemen ook mogelijk.
Deze technologie wordt al jaren gebruikt om masterdata door te geven tussen ondernemingen, zoals bestellingen en productiedata. Zo weet je als klant bijvoorbeeld precies wanneer welke producten geproduceerd worden en in stock gaan bij je leverancier of wanneer een vrachtwagen is aangekomen.
In de praktijk
Barias gebruikt EDI om informatie over het verpakkingsproject aan hun klanten te bezorgen. Het EDI proces begint bij de klant, die de juiste gegevens doorgeeft aan Barias, zoals:
- Artikel
- Lot
- Houdbaarheid
- Palletcodes
Met die gegevens start Barias het plannen van de inbound goederenflow. Wanneer de goederen aankomen, worden ze gescand en weggezet in de opslagruimte. De productieplanning geeft aan wanneer de goederen uit het magazijn worden gehaald en klaargemaakt in de productie. Daarna worden ze uit productie terug naar de opslag overgebracht. De outbound planning tenslotte geeft aan wanneer de goederen het magazijn weer verlaten voor de effectieve outbound.
Ook voor het proces van cross-docking gebruikt Barias EDI. Bij cross-docking gaan goederen rechtstreeks van inbound via productie naar outbound, zonder opslag tussendoor.

Voordelen van EDI
Dat het elektronisch uitwisselen van data heel wat voordelen heeft, zal je niet verbazen. Ten eerste laat het je toe processen te automatiseren, waardoor het risico op menselijke tikfouten daalt. Je werknemers besteden bovendien minder tijd aan het doorgeven en verwerken van data en kunnen zich toeleggen op hun kerntaken.
Ten tweede maakt EDI een snellere responstijd mogelijk dankzij de automatische dataflow en -verwerking. Aangezien EDI in real time werkt en 24/7 is er geen menselijke vertraging in het versturen , ontvangen en verwerken van documenten. Het proces is ook volledig transparant naar zowel de klant als de leverancier. Iedereen krijgt dezelfde data te zien. Hiermee garandeert Barias ook de belofte ‘from field to fork’ en full traceability.
Tot slot is de informatie in EDI altijd correct, aangezien de data verstuurd wordt via standaarden die zowel voor de afzender als ontvanger gekend zijn. Data kan niet meer verkeerd of anders geïnterpreteerd worden.
Door de efficiëntie van je processen te verhogen en je mensen te laten focussen op hun corebusiness verlaag je met EDI je kosten. Zowel naar werknemerskost toe, als naar operationele kosten zoals door uitval in productie of verspilling. Dankzij de flexibele integratie met diverse softwaresystemen is EDI ook voor jouw onderneming een slimme zet.
Wil jij ook via deze techniek werken met Barias? Contacteer ons voor alle informatie.
No responses yet