Zo verpak je voeding met een multihead weger

Wil je op een snelle, betrouwbare en nauwkeurige manier voedingsproducten afwegen om te verpakken, dan is een multihead weger een ideale oplossing. Deze meerkoppige weegmachine is uiterst flexibel en werkt met verschillende types verpakking. Ontdek hier hoe de multihead werkt en wat de voordelen zijn.

Hoe werkt een multihead weger?

Een multihead weger bestaat uit opslagcontainers of voorraadbakken, ook wel poolhoppers genoemd, en weegbakken of weeghoppers. Vooraleer je de multihead gebruikt, moet je het streefgewicht instellen voor het specifieke product. Een streefgewicht per verpakking is bijvoorbeeld 250 gram. Het product wordt naar de bovenkant van de weger gevoerd en door trilgootjes over de opslagcontainers verdeeld. Zodra een weegbak leeg is, valt het product vanuit de poolhopper hierin.

De computer van de weger analyseert het gewicht in elke afzonderlijke weegbak en bepaalt de best mogelijke combinatie tussen de verschillende weegbakken om zo tot het streefgewicht te komen. Wanneer de geschikte combinatie gevonden is, worden de trechters van de overeenkomstige weegbakken geopend en wordt de inhoud naar de verpakkingsmachine getransporteerd. Daar komt het product dan ofwel in zakken terecht of via een distributiesysteem in trays of bakken.

Het voedingsproduct wordt over de weegmachine verspreid door zwaartekracht, trillingen of centrifugale kracht. De aanvoer gebeurt eveneens door trilling of zwaartekracht, maar ook door gebruik van banden of schroefsystemen.

Een extra laag hoppers (‘booster hoppers’) kan worden toegevoegd om product op te slaan dat in de weeghoppers is gewogen maar bij een weging niet is gebruikt. Zo neemt het aantal geschikte combinaties voor de computer toe en dus ook de snelheid en nauwkeurigheid.

Het nut van een multihead weger

Met een multihead weger sluit je alle manuele handelingen uit, wat kosten- en tijdbesparend is. Bovendien is de weger uiterst nauwkeurig en zeer snel. De foutenmarge voor de afgewogen producten is dus zeer klein. De weger kan verschillende soorten producten automatisch sorteren of mixen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in te stellen hoe verschillende ingrediënten met verschillende kostprijs moeten gemixt worden.

Soorten verpakking

De machine is zeer flexibel qua types verpakking omdat de weger diverse gewichten aankan en je die via de computer kan instellen. Dat laat toe te variëren met bijvoorbeeld de breedte van zakjes. De meest voorkomende verpakkingssoorten zijn:

 • Pillow bags
 • Standable bags
  • Single gusset
  • Double gusset
  • Block bodem
 • Doypack
 • Zipper
 • Bag in bag

De precisie en efficiëntie van een multihead weger implementeren in jouw workflow? Als het even kan zonder grote investering en opleidingsnoden? Verpakkingsspecialist Barias verpakt je producten met de grootste zorg, precies zoals jij het wil. Ontdek de mogelijkheden.

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *